Öngyilkosság

2010.01.25. 15:35

A hétvégén beszélgettem egy segítőknek szóló foglalkozáson/képzésen egy pszichológussal, mert ismét felmerült, hogy a barátnőm, aki egyike azon sokaknak, akik miatt csináltuk a blogot, ismét öngyilkosságról beszélt. A pszichológus azt ajánlotta, hogy kössünk szerződést, hogy egy ideig nem lesz öngyilkos. Ez rákényszerített arra, hogy szembenézzek a saját szuicid hajlamaimmal, mivel minden egyes alkalommal, amikor valami problémával szembesülök a saját életemben, az első gondolatom az öngyilkosság. Holott nyilvánvaló, hogy az emberiség azon kivételezett 2% százalékába tartozom, akik tudnak írni-olvasni-számolni, van fedél a fejem felett, van étel a tányéromon, van pénz a bankszámlámon, és relatív nem vagyok jogfosztott. Az, hogy eldobjam magamtól ezt a kivételezett életet, szemétség lenne azokkal szemben, akiknek még ennyi sem jutott, vagy nálam sokkal több bántalmazást, nagyobb traumákat éltek át. És nagy nagy diadal a bántalmazóknak, hogy ismét ki tudtak végezni közülünk egyet úgy, hogy még attól sem kell félniük, hogy valaha bármelyik bíróság elővenné őket ezért.

Ezért én, Selkt-Sa (sz. 2008.08.08., akik ismernek, tudják, miért fontos ez a dátum), szerződést kötök veletek, Szárnyas Fejvadász, StopSzmog, Kruppocska, Csúnyalány, Kisvárosilány, és mindenki más, akinek sem a nevét, sem a nickjét nem írhatom le, de tudjátok, hogy rólatok van szó, hogy a mai naptól számított 365 naptári napon belül nem követek el öngyilkosságot. Ezért cserébe nem várok el semmit, de ha bármelyikőtök egy kommentben csatlakozik, annak nagyon örülök.

Közben kaptam még néhány tippet:
"Még olyan lehet benne egy ilyen szerződésben, hogy megígéred hogy segítséget kérsz amikor felerősödnek és cselekvésbe kezdenek fordulni az öngyilkossági gondolatok, vagy amikor nem vagy biztos benne, hogy be tudod tartani a szerződést. Előre meg lehet határozni, hogy ki az a támogató személy, vagy kik azok a támogató személyek, akiket ilyenkor fölhívnál.
A másik dolog, ami még benne lehet, egy lista arról, hogy miért kellene élned. Sokféle ok lehet, pl te semmi rosszat nem csináltál, nem hagyhatod, hogy az erőszaktevő még az életedet is elvegye, stb. Ha nehéz erről listát összeállítanod, akkor megkérheted valamelyik támogatódat, hogy segítsen."

Úgy látom, tényleg van haszna ennek a szerződésnek, ezért kérek mindenkit, aki csatlakozott, hogy otthon csináljon egy ilyen listát arról, hogy miért érdemes élnie, és kik azok az emberek, akikhez támogatásért fordulhat. Ha akarjátok, nyugodtan írjátok meg kommentben, hogy a többiek is lássák, de persze itt is alapszabály, hogy ha kényelmetlenül érzed magad a lista közzétételével, akkor ne tedd.

süti beállítások módosítása