A következő cikket egy német nyelvű, már idézett segítő honlapról fordítottam. 

Prevenció, megelőzés. Megelőzheti egy nő a nemi erőszakot? A többség azt gondolja, igen. És ha a nő nem előzi meg, ne csodálkozzon, hogy megerőszakolják. Azok a viselkedésformák, amelyeket ezzel összefüggésben a nőknek elő szoktak írni, valójában csak azt teszik lehetővé, hogy a nők magukat hibáztassák, ha férfierőszak áldozataivá válnak:

"Miért mentél oda?"

"Miért vetted fel azt?"

"Akkor ne csodálkozz!"

Pedig egy nő sem bűnös abban, ha egy férfi megerőszakolja! Ha a megelőzés alatt ezeket az előírásokat értjük, a nő semmiképpen sem lehet ártatlan, és mindenképpen a következőkhöz kellene tartania magát: 

1. Ne menjen ki az utcára meztelenül-ezzel ingerli a férfiakat. 

2. Ne menjen ki ruhában-bizonyos ruhadarabok ingerlik a férfiakat. 

3. Ne menjen el esténként egyedül otthonról-ez ingerli a férfiakat. 

4. Soha ne járjon egyedül-az ilyen helyzetek ingerlik a férfiakat. 

5. Ne menjen egy barátnőjével-vannak férfiak, akiket az ingerel, ha többen vannak.

6. Ne menjen egy barátjával-barátok is lehetnek erőszak elkövetők, vagy találkozhatnak egy elkövetővel, aki először a barátját támadja meg, aztán önt. 

7. Ne maradjon otthon-a betolakodók és a rokonok potenciális elkövetők.

8. Soha ne legyen gyerek-vannak elkövetők, akik kisgyerekekre izgulnak fel. 

9. Soha ne legyen öreg-néhány elkövető idős nőkre bukik. 

10. Ne bízzon a rokonaiban-ők gyakran erőszakolnak meg nőket.

11. Ne bízzon az apjában, nagyapjában, nagybátyjában és a bátyjában-ők azok a rokonok, akik a leggyakrabban erőszakolják meg a fiatal nőket. 

12. Ne menjen férjhez-a házasságban legális a nemi erőszak.  

Hogy biztosra menjen, mondjon le létezésről! 

 

Természetesen vannak valódi dolgok is, amiket egy nő megtehet azért, hogy a férfierőszak áldozatává válásának esélyét csökkenteni tudja. A tanácsaim a következőek: 

Önvédelmi kurzusok

Minden nőnek ajánlom, hogy vegyen részt önvédelmi kurzusban. Nekünk, nőknek meg kell tanulnunk, hogy leépítsük magunkban az attól való félelmet, hogy egy ilyen kurzus elvégzésével mi is erőszakossá válunk. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy minőségi különbségek vannak a kurzusok között. Szerintem nem a nők önbizalmának erősítése az elsődleges ilyenkor, hanem valós védekezési mozdulatok elsajátítása. Ezáltal erősödik majd az önbizalom is. 

A kurzusok két fajtáját különböztetem meg: 

1. Férfiak által tartott kurzusok nőknek

Véleményem szerint ez az önvédelmi csoportok leginkább realisztikus formája. 

Itt egy férfi támad meg, amitől sok nő már előre fél, de pont így tanulsz meg védekezni a férfiak ellen! Megismered az erejüket, és megtanulod elhárítani a támadást. Megtudod, hogy nem kell félned, hiszen a tréningen elsajátítottad, hogy a nálad nagyobb, erősebb támadó ellen is megvédheted magad. Én sokkal magabiztosabb lettem egy ilyen kurzus segítségével, mert tudom, hogy ha kell, megvédem magam. 

2. WenDo - kuzus nőktől nőknek

A WenDon nemcsak önvédelmi technikákat tanulhatunk, hanem ezeken keresztül a magabiztosságunk is erősödik, felépül az önbizalom. 

Biztos fellépés

Tudományosan is bebizonyították, hogy a férfiak inkább olyan nőket keresnek áldozatnak, akiknek félénk a fellépésük, mert így könnyű dolguk lesz. 

Emiatt azt tanácsolom, hogy főleg azokban a helyzetekben, amikor könnyen megijedsz (pl. éjjel egy kihalt utcán), lépj fel magabiztosan. Menj gyorsan és határozottan. Átmehetsz a túloldalra is, ha valaki szembe jön veled, de ezt úgy tedd, mintha teljesen természetes lenne. Ne lássák, hogy félsz. Ez természetesen könnyebben fog menni, ha végigcsináltál egy önvédelmi kurzust, és tudod, hogy adott esetben el tudsz hárítani egy támadást. 

A mindennapok

Egy egészséges adag félelem a mindennapokban hasznos, emellett arra is figyelni kell, hogy ne alakuljon ki belőle paranoia. Ez nagyon befolyásolná az életminőséget, miközben már amúgy sem mozoghatunk olyan szabadon, mint a férfiak.

Bízd rá magad az érzéseidre! Ha egy helyzet kellemetlennek tűnik, akkor kezeld ennek megfelelően. Ne hozd magad veszélyes helyzetbe olyan kijelentésekkel, mint hogy "nem történhet semmi". Higgy magadnak és a megérzéseidnek! Ne félj attól, hogy mások túlzottnak, helytelennek fogják ezt tartani. Ez a TE életed, és a Te döntésed! Ha rosszul érzed magad, akkor rosszul is vagy. Bízz magadban. 

Konkrét esetek

Ha nemi erőszakot próbálnak meg elkövetni rajtunk,akkor a rendőrség tanácsai ellenére is érdemes minden eszközzel védekezni, kiáltani, rúgni. Ezzel gyakran megakadályozhatjuk a legszörnyűbb dolgokat is. Emellett a belső védekezés is fontos, az, hogy akarjunk is túlélni. 

Szülők

Kisgyerekes szülőknek temészetesen nehéz tanácsot adni, főleg úgy, hogy nekem nincsenek gyerekeim. Szerintem gondoskodni kellene arról, hogy a lányok elvégezzenek egy önvédelmi tanfolyamot (és néhány évenként felfrissítsék a tudást). Érdemes a gyerekeket felvilágosítani, amikor már megértik, miről van szó. Elmagyarázni nekik, hogy ha megtámadják őket, védekezzenek, kiabáljanak, rúgjanak. Fontos, hogy érezzék, van kihez fordulniuk a problémáikkal. 

Léteznek olyan szervezetek, amelyek a gyermekbántalmazás megelőzésével foglalkoznak, tőlük is lehet információt kérni. 

 

 

süti beállítások módosítása