Önismereti torna

2009.11.17. 14:19

Az egész testet átmozgató önismereti torna nemcsak teherbírásunkat növeli: fontos önismereti információhoz is jutunk belôle. Az emberi test lenyomata mindannak, ami fizikailag és lelkileg történt velünk. Amiről azt hisszük, karakter vagy alkat, nagy részben ezekre a történésekre adott testi válasz, azokhoz való alkalmazkodás. A testpáncéllá vált túlélési taktikák gyakran a gyerekkorban kiszabott szűk határok közé szorítják felnőtt kapcsolatainkat. Nehezen emel például hangot igazságtalanságok ellen az, akinél a légzést szabályozó mellkasi izomzat, torok, állkapocs ahhoz idomult, hogy minél kevesebb zajt csináljon.

Az önismereti torna révén pontosan megismerjük, hol "testesülnek" meg bennünk a védekezési mechanizmusok, sőt, át is alakíthatjuk ezeket – ez a torna terápiás "mellékhatása". Csecsemőkorunktól mozgás révén alakítunk ki új idegi kapcsolatokat, tanulunk meg gondolkodni, fogjuk föl a világot. Felnőtt korban is mozognunk kell, ha másképp akarunk gondolkodni, érezni, a világban lenni. A rugalmas, teherbíróbb test jobban megfelel a tágabb gondolkodásnak, a vibrálóbb érzelmeknek és a kitáguló térnek, amit magunkban és magunk körül teremteni akarunk.

A módszer oktatója, Szil Péter, harmincévi külföldön folytatott természetgyógyász és pszichoterapeutai munkája alapján hozta létre a gyakorlatsort, több forrásból (Psycho-calisthenics, jóga, Bioenergetics, aikido, tibeti gyakorlatok, Polarity Therapy, Feldenkrais módszer, Applied Kinesiology stb).

Már egy alkalommal (ami egy egész napot vesz igénybe) elsajátítható a gyakorlatsor, csakúgy, mint annak rövid, a sietős hétköznapokban is alkalmazható változata. Az önismereti torna ugyanis akkor a leghatékonyabb a fentebb leírt hatások elérésében, ha minél gyakrabban, lehetőleg naponta végezzük azt. A lendület fenntartására, a gyakorlat elmélyítésére és a csoportos, közös inspirációra (legalább is egy ideig) a kb. 10 hetente ismétlődő tanfolyamon való rendszeres részvétel a legalkalmasabb. Igény szerint a későbbiekben közös heti gyakorlási alkalmakra is lehetőség nyílik, képzett asszisztensek vezetésével. A tanfolyamhoz laza (zipzár, öv, gomb, stb. nélküli) öltözék, és polifoam vagy jógamatrac szükséges. Hozzon magával bőven vizet, az ebédszünetre pedig könnyű, lehetőleg zöldségből és gyümölcsből álló ebédet, máskülönben el fog nehezülni a délutáni foglalkozás idejére.

Időpontok (2010):
2010: febr. 6, ápr. 17, jún. 19, szept. 4, nov. 13.
10-től 19 óráig

Helyszín:
Szinyei Merse Pál Gimnázium (Bp, VI. Szinyei Merse u. 7-9.) tornaterme

Ár:
11 000 Ft/alkalom
Diák 18 év felett, nyugdíjas, munkanélküli, gyes: 9 000 Ft
Diák 18 év alatt: 7 000 Ft
Bérlet (minden módozatban): 6 alkalom 5 áráért
Vagy egyéb megegyezés szerint...

Jelentkezés:
onismeretitorna@gmail.com