Van egy könyv, amit minden fiatalnak el kellene olvasnia ahhoz, hogy meg tudja védeni magát akár a szexuális, akár a más jellegű támadásoktól. Elsősorban kamaszoknak szól, de ugyanilyen hasznos lehet azoknak a felnőtteknek, akik félnek, hogy bántani fogják őket, és akikkel már történt szexuális visszaélés. Ezt az önsegítő könyvet ismertetném most röviden.

Először is, tisztában kell lennünk azzal, mi számít szexuális visszaélésnek. A szerző szerint „Ha rettegést, félelmet, megdöbbenést, megaláztatást, undort, vagy akár csak idegenkedést érzel, akkor szexuális visszaélés történt veled.” A bántalmazásnak különböző fajtái vannak, ezek a következők: zaklatás (elsősorban szóban történik), molesztálás (amikor hozzád is érnek), nemi erőszak, incesztus. Minden 3. nemi erőszak otthon, vagy a lakásunk közelében történik, amikor a szokásos óvintézkedések nem feltétlenül használnak. Ezért van szükség az önvédelem megtanulására, de sok szülő tévesen azt gondolja, hogy ezekről a dolgokról jobb nem bezsélni, mert „nem illik”, „száműzi a boldog gyerekkort”. Pedig anélkül is megvédhetjük magunkat, hogy üldözési mánia alakulna ki bennünk. Lehet, hogy az önvédelmi tanfolyam elvégzése után jobban félünk, mint előtte, de ez az érzés idővel elmúlik, és magabiztosakká válunk.

A szerző többször is hangsúlyozza, hogy senki sem hibáztatható azért, ha támadás éri, hiszen bárkivel megtörténhet. Csak a támadó felelős a szexuáliis visszaélésért, de emellett fontos tudnunk: mi is tehetünk dolgokat annak érdekében, hogy elkerüljük, vagy megakadályozzuk a molesztálást, a nemi erőszakot. Könnyen le lehetne vonni ezek alapján azt a következtetést, hogy ha elkerülhető a támadás, miért nem teszünk meg mindent ellene? Miért történt meg velünk mégis, miért nem védekeztünk? A könyv arra is figyel, hogy ne kezdjük el hibáztatni magunkat, hiszen az önvédelem csak egy eszköz, nem garancia, és akkor sem alkalmazható minden helyzetben, ha teljesen a birtokában vagyunk.

Szó van az elkövetőkről is, akiket négy nagyobb csoportba lehet sorolni:

  1. Azok, akikárkit molesztálnak, ha alkalmuk van rá. Van, aki az egyik nemet részesíti előnyben, de van, akinek mindegy.
  2. Akik csak gyereket molesztálnak.
  3. Azok a férfiak és nők, akik saját családtagjaikat molesztálják.
  4. Azok a fiúk, akik barátnőjüket, alkalmi partnerüket molesztálják vagy erőszakolják meg.

És hogy miért válik valaki elkövetővé? Erre is vannak magyarázatok, de nem eshetünk abba a hibába, hogy ezek alapján felmentjük őket. Lehet, hogy gyerekkorában molesztálták, vagy sok erőszakot látott; a bántalmazás segít neki, hogy nagynak és erősnek érezze magát. Az elkövetőt segíti a társadalom nőkről kialakított képe (még maguk a nők is sokszor áldozathibáztatóak!), a különböző tévhitek (pl. ha valaki nemet mond, nem gondolja komolyan), a szexualitással kapcsolatos kettős értékrend (más vonatkozik a fiúkra, mint a lányokra).

Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni magukat, tudnunk el azt is, milyen, a szexhez kapcsolódó jogaink és kötelességeink vannak, mert ez sokak számára nem evidens. Pl. jogunk van nemet mondani bármikor, vagy jogunk van az erotikus fantáziáláshoz;  kötelességünk, hogy figyeljünk a partnerünk érzéseire, tiszteljük őt. Fontos, hogy mielőtt valakivel megismerkedünk, eldöntjük, mennyire engedjük közel, hallgatunk a megérzéseinkre. A könyv különböző tanácsokkal is ellát ezzel kapcsolatban: pl. „Ha olyanokkal vagy, akiket nem ismersz, ne igyál sokat, és ne drogozz”, „Nem kell zavarban lenned, ha visszautasítod valakinek az ajánlatát, aki nem tetszik.” Kiderül, hogy bizonyos esetekben pusztán a határozottság, az engedelmesség megtagadása is segít.

A könyv külön fejezetekben foglalkozik a szabadban, illetve a zárt térben történő önvédelemmel. Nemcsak a szexuális zaklatástól, de pl. attól is segít megvédeni magunkat, hogy az utcán vagy nyilvános helyen kiraboljanak. Az önvédelem része a tudatosság, a  menekülés, a felkészülés, vagy az, hogy bízunk a megérzéseinkben. Fontos tudni, hogy nem kell nagy testi erő önmagunk megvédéséhez! Hasznos lehet az „erőkiáltás”, mert megdöbbenti a támadót, és segítséget lehet hívni; a futás (ha van rá lehetőség), a támadóval való beszélgetés (pl.ha megfenyegetjük, hogy nem tartjuk titokban a tettét, akkor egy fontos eszközétől fosztjuk meg). A  testi önvédelem néhány technikáját is elsajátíthatjuk rövid leírások és rajzok segítségével.

Végül szó van arról is, mit tehetünk, ha nemi erőszak áldozatává váltunk. A szégyen, a halálfélelem, a megőrüléstől való rettegés feldolgozásához is tanácsokat ad a szerző, nem pótolva ezzel a szakmai segítséget; és kiderül, hogyan lehet feljelentést tenni vagy látleletet készítttetni. Az utolsó fejezet pedig azoknak a szülőknek szól, akik hajlandóak tenni valamit gyerekeik védelmében.

A könyv: Helen Benedict (2004): Csak okosan! Önvédelem kamaszoknak. Háttér Kiadó-NANE Egyesület, Budapest.

 

süti beállítások módosítása