Oktató célú előadás készül - de az alkotók szerint nem iskolás módon. Egy megtörtént eset adja az alapot: négy tizenéves fiú megerőszakol egy tizenéves lányt. Bíróság elé állítják őket. Az izraeli írónő darabját nem csak nyelvileg fordították le: a Zsanett-ügy is belekerült. Az előadást középiskolákba is elviszik, hogy eljusson azokhoz, akikről, akiknek szól.

Dohányzik is, ugye? - ezt a kérdést az egyik ügyvéd teszi fel az áldozatnak a tárgyaláson. A lány csak tizennégy éves, de valóban dohányzik, mi több, ezzel el is dicsekedett a tetteseknek. Ahogy azzal is, hogy több sört tud meginni, mint a fiúk. De számít ez, amikor a lányt megerőszakolták? Ha nem ivott volna három sört, másképp alakulnak a dolgok? - egyebek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ a Kisded játékok című darabban.

Négy tizenéves fiú egy parkban megerőszakolt egy tizenéves lányt. A bírósági tárgyalás három évig tartott - ezt az igaz történetet dolgozza fel Edna Mazya izraeli írónő drámája. A magyar változatot a KoMa Társulat fiatal színészei tegnap este mutatták be a Trafóban. A társulat kortárs magyar színdarabokat játszik, ezúttal azonban a téma fontossága miatt kivételt tettek. - A színház dolga az, hogy témákat vessen fel, hogy ha kell, segítségért kiabáljon. Úgy éreztük, a fiatalok közti erőszak nem kevésbé aktuális itt, mint Izraelben - mondja Zrinyi Gál Vince társulatvezető, a darab rendezője.

Az alkotók nem egyszerűen lefordították a Kisded játékokat magyarra, hanem kiegészítették a hazai viszonyoknak megfelelően. A szereplők a Sziget Fesztivál reklámjával viccelődnek, Korda Györgyöt emlegetik. De nem csak a nevek és a kulturális utalások magyarok: a bírósági tárgyaláson elhangzó mondatok egy része valóban elhangzott magyar tárgyalásokon. - A legtöbb ilyen ügy tárgyalása nyilvános, beültünk, végighallgattuk és felhasználtuk az ott hallottakat - magyarázza a rendező. Többek között a Zsanett-ügy tárgyalásán elhangzottakból is merítettek, s beszéltek pszichológusokkal, áldozatsegítő szervezetekkel is. - Tisztában vagyunk vele, hogy a szöveg nem emelkedik shakespeare-i magasságokba, de számunkra egyértelmű volt, hogy így is megéri foglalkozni vele.

Az előadást nem csak a Trafóban mutatják be: a társulat szeretné elvinni középiskolákba, művelődési házakba is. Zrinyi Gál Vince azt mondja, hogy azért is írtak bele sok pop- kulturális utalást, hogy a fiatalok minél közelebb érezzék magukhoz a szereplőket. - Azt szeretnénk, hogy úgy érezzék, nincs különbség a szereplők és a nézők közt - mondja. Szerinte nem kell a középiskolásokat hibáztatni, amiért nemigen járnak színházba: el kell hozzájuk vinni a színházat. A társulat korábbi darabját, a Plazmát is tanítás után, adott esetben a torna- vagy a fizikateremben játszották el. Előadás után a hetvenperces darabot akár kétórás beszélgetések is követhetik.

A Kisded játékok eredetileg ítélethirdetéssel ér véget. Kiderül, hogy kit mennyire talált bűnösnek a bíróság. A magyar változatban nincs ilyen lezárás. A rendező azt mondja: a nézőknek is akartak feladatot adni.

Az előadást ma, valamint október 19-én és 20-án láthatják a Trafóban.

http://nol.hu/mozaik/20090903-kisded_jatekok_-_a_zsanett-ugy_is_szinpadra_kerult

A kutatómunka StopSzmog érdeme. Ha valakinek van kedve eljönni velem az előadásra, szóljon, szervezünk. 1.800,- Ft a beugró.

süti beállítások módosítása