Budapesten garázdálkodó szatír sértettjeit keresik
2008-12-11 16:02 HavariaPress

További sértettjeit keresi a rendőrség annak a szatírnak, aki vélhetőleg több fiatal nőt is megerőszakolt a fővárosban.

A HavariaPress úgy tudja, hogy a tettes késsel, életveszélyes fenyegetésekkel kényszerítette szexre áldozatait, főleg a X. kerület környékén. A BRFK tájékoztatása szerint jelenleg csak egy, néhány nappal ezelőtt történt nemi erőszak miatt nyomoznak a X. kerületi kapitányságon, ismeretlen tettes ellen, illetve folyik egy másik eljárás egy hasonló ügyben a IX. kerületben is. Valószínűnek tűnik azonban, hogy a sértettek száma jóval magasabb lehet, mivel az áldozatok többsége eddig nem mert feljelentést tenni az erőszakos férfi ellen. A rendőrség ezért várja a további sértettek jelentkezését, továbbá mindazok bejelentéseit, akik információval tudják segíteni az ügy felderítését.

Szatír: A köznyelv a mutogatós, leskelődő és kéjtolvaj személyeket (frottőrök, voajörök stb) nevezi szatírnak. Az elnevezés a görög-római mitológiából származik, ahol az erdei félisteneket, mint a férfiasság megtestesítőit jelölték a szóval. Eredetileg Pánhoz hasonlóan félig ember, félig állat alakban ábrázolták őket a korabeli festményeken, vázákon. Később, a Dionüszosz kultuszkörbe sorolták a szatírokat, s az ábrázolásokon az állati jelleget csak parányi szarvval, bojtos farokkal, hegyes füllel jelezték. Jellemrajzukban a gátlástalanság, erkölcstelenség, később pedig a humor bukkan fel. Nevükből származtatható a szatiriázis kifejezés, amely alatt a szakirodalom a férfiak betegesen felfokozott heteroszexuális vágyát, kritikátlan partner váltogatását érti.
(forrás)

Vagy nézzük a NatGeo szerint:

A szatírok képzelt lények, a görög mitológiában Dionüszosz félig ember, deréktól lefelé pedig kecske alakú kísérői voltak. Törzsük, a karjuk és az arcuk emberformájú roppant szőrős volt. A homlokukon apró szarvak voltak, füleik hegyesek, orruk kampós.

A mitológia szerint buja, részeges népség. Csapdát állítgattak a nimfáknak, kedvelték a táncot, ügyesen furulyáztak. A földművesek tisztelték őket, bárányt áldoztak nekik, és nekik ajánlották az első termést.

A legenda szerint egy thesszálliai barlangban egyszer Sulla légionáriusai elejtettek egy példányt ebből az alsóbb rangú istenségből, s odavitték vezérük elé. Tagolatlan hangokat hallatott, s olyan visszataszító volt, hogy Sulla nyomban visszavitette a vadonba.

A rómaiaknál egyébként Faun, Pán vagy Silvanus volt a nevük. A szatírok ábrázolása (hosszú haj, szakáll és farok, valamint túlméretezett, felálló pénisz) hatott a középkori ördögképre is.

Nos, kedves HavariaPress. Miről beszélsz?

De ne legyenek illúzióink, Borsodban sem ismerik a szavak értelmét:

Szatír támadt két nőre Miskolcon
2008.12.09
boon.hu

A kedvezménnyel szabadult miskolci férfi újra büntetés-végrehajtási intézetbe került szemérem elleni erőszak elkövetése miatt.

A 29 éves Cs. G. december másodikán és harmadikán az éjszakai órákban támadott meg két középkorú nőt. A második esetet hajnal egy óra után egy szemtanú jelezte a Miskolci Rendőrkapitányság ügyeletén. A megadott helyszínre (a belváros szélére) azonnal megérkező járőrök a sötétben két földön lévő alak sziluettjét látták. Mikor rájuk világítottak a férfi azonnal menekülni próbált, de a rendőrök beérték és elfogták.

A sértett elmondta, hogy támadója hátulról lefogta majd azonnal inzultálni kezdte. Ugyanúgy, mint a támadó első áldozatánál. A Miskolci Rendőrkapitányság gyorsított eljárás keretében december 05- én bíróság elé állította a gyanúsítottat. Ennek eredményeként a taláros testület nem jogerős ítéletében Cs.G.-t öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, egyben a meglévő két évi feltételes szabadságát is végrehajtandó szabadságvesztésre változtatta.

So. Miért is hívjuk szatírnak a brutális erőszakot elkövetőket?

 

süti beállítások módosítása