A FemDefence egy tampon méretű cső, amelyből egy éles tű áll ki. Óvatosan a hüvelybe illesztve védi viselőjét egy nemi erőszak esetén. Annyi baj van csak vele, hogy nem létezik.

A FemDefence ugyanis csak egy képzeletbeli termék, amelyet azért találtak ki, hogy „a dizájn esztétikáját és a marketing jelrendszerét felhasználva elősegítse a nők ellen, férfiak által elkövetett nemi erőszakról szóló társadalmi párbeszédet”. A FemDefence egy svéd projekt, amelyet Svédországban azután hívtak életre, miután egy nemi erőszak sorozat kapcsán fény derült a jogrendszer hiányosságaira, valamint a nemek közötti, többször észrevétlenül maradt különbségekre. A FemDefence-t újsághirdetések, óriásplakátok és televíziós reklámok segítségével mutatták be a nagyközönségnek. A projekt weboldalára feltettek egy videót is, amelyben a "Szeretsz berúgni? Szereted a szexi ruhákat? Utálod, ha megijesztenek?" kérdések jelennek meg, majd pedig nőket láthatunk különböző fenyegető helyzetekben.

A projekt önmagában is lenyűgöző, de még érdekesebb lesz attól, hogy a valójában létezik egy védelmi eszköz: a Rapex condom.

A Rapex condom 2005-ben került piacra, Sonette Ehlers, egy nyugalmazott, dél-afrikai laboráns tervezte. A termék több szempontból is kitűnő ötlet: az erőszaktevő péniszét egyrészt hosszan gyógyuló károsodást okozva, tűpárnává változtatja, másrészt pedig könnyen azonosíthatóvá teszi őt. A Rapex weboldalán további információt találunk az eszközről. A gyakran feltett kérdések menüpont alatt pedig, a „Mikor érdemes hordanom a Rapex-et?” kérdésre a következő választ olvashatjuk: „Amikor hosszabb útra indulsz egyedül, vonatra szállsz, késő estig dolgozol, olyan valakivel találkozol / randizol, akit nem ismersz igazán, szórakozni mész, vagy bármilyen olyan alkalommal, amelyben nem érzed magad biztonságban”. Tehát ha nagy esélye van a berúgásnak, ha szexi ruhát veszel fel, vagy csak emberek közé mész. Klassz...

A fordítás az alábbi cikk alapján készült:

http://jezebel.com/5158646/anti+rape-products-seek-to-open-dialogue-protect-against-rape

Fordította: Nagy Gabi

süti beállítások módosítása