Ahogy arról már több ízben írtam, az afrikai kontinensen belül a Dél-Afrikai Köztársaságban követik el a napvilágra került nemi erőszakok egy rendkívül jelentős hányadát, de még világszinten is magas az ilyen bűncselekmények aránya itt. A legtöbbször nők ellen elkövetett ilyen bűnesetek száma évről-évre folyamatosan nő, a világ "nemi erőszak fővárosának" tartott Johannesburgban egyértelmű a bandatevékenység terjedése és az efféle cselekmények számának növekedése közötti összefüggés.

Divattá vált a magyarra inkább nem lefordítandó "jackrolling", amelyet fiatalokból álló bandák követnek el, ez nyilvánosan, afféle sportként elkövetett csoportos erőszak, amelynek áldozatát a városok utcáin autózva szemelik ki, majd több órán, esetenként napon át fogva tartják a "játék" teljes kiélvezésére. Azért írtam, hogy "játék", mert a legtöbb fiatal ezt nem tartja bűncselekménynek, és esetenként 14-15 éves fiatalok is résztvesznek benne. Azt tartják a bandákon belül, hogy egy ilyen "akcióban" való részvétel igazi köteléket formál a bandatagok között. Ahogy non-profit szervezetek már többször közölték, Dél-Afrikában nagyjából 2 percenként megerőszakolnak egy nőt, amelyet az esetek több mint 75%-át bandatagok követik el. A támadásoknak pedig alig 10%-át jelentik a rendőrségnek, de még ennek ellenére is megtesz mindent a kormányzat, hogy jobb képet fessen a helyzetről, főleg most, a labdarúgó világbajnokság előtt.

Nem kell elkezdeni sárt dobálni, egy átlag külföldit elég ritkán érintenek ezek a dolgok, hiszen mondjuk Fokváros vagy Pretoria nem nagyon fertőzött város, és Johannesburgban is csak bizonyos környékeken van veszély. Reális veszély. Ahogy egy áldozatokat támogató helyi alapítvány képviselője, bizonyos Rose Thamae elmondta, az AIDS terjedésében is nagy szerepet játszanak az egyes városok bizonyos negyedeiben délutánonként-esténként zajló cselekmények, hiszen óvszert a legritkább esetekben használnak az elkövetők. A kedvencem az eléggé ismert legenda, mely szerint ha egy HIV fertőzött férfi egy szűz lánnyal közösül, akkor meg fog gyógyulni a betegségből. Na hát ez szörnyű.

Amiért ezt a kellemetlen témát felhoztam az egy kutatási eredmény, amit a napokban publikáltak: a dél-afrikai Egészségügyi Kutatóintézet nemrégiben végzett felmérése szerint négyből egy megkérdezett férfi már erőszakolt meg valakit, és az ezt beismerők majdnem fele egynél több áldozatot támadott meg. A reprezentatívnak nevezett felmérésben 1738 férfi vett részt (minden korosztályból, végzettségből stb.) két nagy tartományból. Az anonim elvégzett felmérésből kiderült még továbbá az is, hogy a válaszadók 73%-a az első támadását 20 éves kora előtt hajtotta végre, és majdnem kilencven válaszadó azt állította, hogy az elmúlt egy évben megerőszakolt valakit.

A kutatást végrehajtó szervezet vezetője elmondta, a céljuk nem a turisták elijesztése volt a foci világbajnokság előtt, hanem szerettek volna rávilágítani erre a súlyos problémára, amelynek okai a múltban gyökereznek. Ahogy a legtöbb afrikai államban, úgy a Dél-Afrikai Köztársaságban is évszázadok óta domináns (volt) a férfiak szerepe, bevett gyakorlat volt, hogy a férfiak választottak - sokszor beleegyezés nélkül - egyoldalúan párt maguknak. És akkor még ott van a tény, hogy az erőszakolók többsége a nyolcvanas években született, az apartheid rendszer legszörnyűbb időszakaiban, és ez nem lehet csak véletlen. Ami még igazán megdöbbentő volt a kutatásban, hogy a résztvevők 10%-a bevallotta, szexuálisan zaklatták korábban, sőt volt, akit meg is erőszakoltak. Amúgy az országban egyre gyakoribbak a férfiak ellen elkövetett szexuális cselekmények is, és ami meglepő, hogy egyre többször nők az elkövetők, akik szintén csoportosan használnak ki, általában fiatal fiúkat. (Nem tudom, mi folyik Dél-Afrikában, de remélem, nem gyerekkori erőszakkal próbálják mentegetni az elkövetőket. Azt meg nem tudom hová tenni, hogy miért releváns az egy nők elleni nemi erőszakos cikkben, hogy "egyre több a női elkövető". Egyrészt én ilyen körülmények között nem csodálkozom azon, hogy a nők bosszút akarnak állni, mert az állam nem védi meg őket, másrészt meg jó lenne mondjuk statisztikát látni, hogy hány férfi, nők elleni nemi erőszak elkövetőre hány női, férfiak elleni nemi erőszak elkövető jut. Mindjárt egy kicsit más lenne az ábra.)

Abban egyébként szinte az összes szakértő is egyetért, hogy leginkább a nevelésben és a kulturális múltban keresendők Dél-Afrika szörnyű hírhedtségének okai, a mai napig domináns a férfiak szerepe, és a női egyenjogúság sokszor csak papíron létezik. Sajnos nagyon sokszor a rendőrség is arrogánsan, közömbösen áll a dolgokhoz, és bár a kormány az utóbbi időben egyre több programot hozott létre a jelenség megfékezésére, ma is bevett gyakorlat, hogy a statisztikák meghamisításával próbálják jobb fényben feltüntetni az eredményeket.

Egyáltalán nem áll szándékomban rossz színben feltünteni az országot (amely tényleg egy gyönyörű és rendkívül barátságos állam), csak mindenképpen szerettem volna néhány szóban megemlékezni azokról, akik áldozatokká váltak és tisztelegni azok előtt, akik lelkiismeretesen küzdenek a jelenség ellen (beleértve a kormány bizonyos intézményeit, és sok-sok rendőrt is). Mert bárki, bárhogy próbálja tagadni, a jelenség létezik.

Még van egy videó, ami az eredeti címen megnézhető, sajnos én még mindig túl hülye vagyok ahhoz, hogy ide képeket, vagy videókat betegyek:

http://mindennapiafrika.blog.hu/2009/06/18/del_afrikai_koztarsasag_ahol_a_nemi_eroszak_a_mindennapok_resze

A cikket a Mindennapi Afrika blogról, Gacetillerrotól loptam.

süti beállítások módosítása