A mohácsi vész

2009.02.06. 09:29

Kísérteties hasonlóságot érzékelek a mohácsi pedofilügy, és a zsanett-ügy néven elhíresült eset közt.

Méghozzá azt, hogy a feltételezett elkövető személyének, és a panaszos nem túl magas társadalmi presztizsének köszönhetően sokan egyszerűen nem hiszik el a vádakat. Nem kétségbevonják; nem megdöbbenésükben képtelenek felfogni; hanem még a lehetőségét sem hajlandóak számbavenni, hogy ilyen tényleg megtörténhet.

 

Ezt a hitetlenséget két indokkal támasztják alá (legalábbis az indexes riport szerint):

1. a gyerek hazudik (szülői nyomásra, fantáziálásból, mindegy)

2. a tanárról az ilyesmi elképzelhetetlen

 

Ez azért is érdekes, mert míg az első ok a feltételezett áldozat megbízhatatlanságára alapozik, a kettes számú a gyanusított megbízhatóságáról.

Valószínűleg tényleg nehéz elhinni, mikor ilyen történik a közelünkben. Főképp, ha olyan követhette el, akit ismertünk, és kedveltünk. De a pedofília, és más elmebetegségek (mert ez az) sokszor a külvilág számára láthatatlan, érzékelhetetlen, például azért, mert a beteg különösen intelligens és szocializált, tisztában van azzal, hogy mi számít bűncselekménynek. Emlékezzünk csak, az amstetteni "rém" (nem szeretem ezt a szót használni ilyen kontextusban, nagyon hatásvadász), szóval az amstetteni rémről is úgy nyilatkoztak a szomszédok, ismerősök, hogy kedves, egyszerű életet élő ember volt, és soha nem tűnt elmebetegnek.

 

De ahogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet - és lehet elítélően írni róla már most is, de sem nem etikus, sem nem kulturált dolog - úgy megilleti a feljelentőt az, hogy komolyan vegyék a panaszát. Akkor is, ha gyerek, akkor is ha nő. Akkor is, ha olyat vádol be, akiről nem szívesen tudnánk meg ilyen kellemetlen dolgokat.

Mohácson az utca nagymamája szerint (megint az indexes riportha hivatkozom) ez az egész egy piszlicsáré ügy. Vajon, ha megtudná, hogy a gyanusított az ő unokáját is megrontotta, akkor mit szólna?

Egyáltalán: az emberek ennyire nincsenek képben azzal, hogy a pedofília áldozatai testileg-lelkileg egy egész életre megnyomorodnak? Jelentéktelen dolog?

 

Mindenesetre egy dolog biztosan kiderült: nem csak a feltételezett elkövető lehet beteg. Hanem a társadalom is. A különbség meg csak az, hogy a tanárt fel lehet jelenteni, és ha bűncselekmény bizonyítást nyer, lecsukják. A társadalmat viszont nem lehet etikai bíróság elég rángatni. Pedig nem ártana.

süti beállítások módosítása