16 akciónap - Felvonulás

2009.11.21. 22:19

Vedd észre az erôszakot!

A 16 akciónapot (16 Akciónap a Nôk Elleni Erôszak Ellen) 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi nap a nôk elleni erôszak megszüntetéséért) és december 10. (az emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy a nôk elleni erôszak súlyosságára irányítsák a nyilvánosság figyelmét, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra és a jogalkalmazókra a nôk elleni erôszak minden formájának megszüntetéséért. Az áldozatok iránti szolidaritásuk jeléül százezrek viselnek lila szalagot (a párkapcsolati erôszak elutasításának jelképe), illetve fehér szalagot (a nôk elleni erôszakot elutasító férfiak mozgalmának jelképe).

Felvonulás Budapesten
Idén is megrendezzük azt a felvonulást, amely a párkapcsolati erôszak nyomán
meghalt nôi áldozatoknak állít emléket, és a nôk elleni erôszakkal szembeni küzdelem fontosságára hívja fel
a figyelmet.

A nôk elleni erôszakra vonatkozó nemzetközi egyezmények és dokumentumok egyöntetûen kiemelik az államok pozitív kötelezettségét a jelenség elleni hatékony fellépésre. Ennek a kötelezettségnek egyik fontos megnyilvánulása lehet, ha a közjogi méltóságok és meghatározó állami és párttisztséget viselô egyéb személyek szót emelnek a nôk elleni erôszak ellen, és tettekkel is bizonyítják elkötelezettségüket. Amíg nincsen megfelelôen mûködô távoltartó törvény, párkapcsolaton belüli erôszakról szóló átfogó törvénycsomag, menedékház-rendszer bántalmazott nôknek, kiképzett rendôri és igazságszolgáltatási szféra, megfelelô és ingyenes látleletvételi lehetôség, addig az áldozatok nem tudnak védekezni az ôket érô erôszak ellen.   

Program november 28-án szombaton:
15:00–16:00  Megnyitó a Merlin Színházban. (1052 Budapest Gerlóczy u. 4.)
A nôk elleni erôszak helyzete 2009-ben: a résztvevô szervezetek beszámolnak az idei évrôl; megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erôszak miatt meghalt nôkrôl. Sajtótájékoztató.

16:00–17:00  Felvonulás. A felvonulás útvonala: Gerlóczy utca – Károly körút – Deák tér – Erzsébet tér – Andrássy út – Liszt Ferenc tér. A felvonulás után a felvonulók mécseseket gyújtanak.

Gyere el, és segíts minél több ember figyelmét felhívni az erôszakra!
https://www.youtube.com/watch?v=6khzcaHZIrc

Bôvebb információ: http://16akcionap.org

süti beállítások módosítása